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Background:
Case 1.  A means of egress for a building’s floors above the level of exit discharge (LED) 
has been designed to include an exit stair enclosure with a door that discharges directly to 
the outside at the LED.  At the LED there is also a door that swings into the stair 
enclosure from the exit access corridor that serves the LED.  As one of their required 
means of egress, occupants of the LED will travel from the exit access corridor into the 
exit stair enclosure and through the door to the outside.
Case 2.  A means of egress for a building’s floors above the level of exit discharge (LED) 
has been designed to include an exit stair enclosure with a door that discharges directly to 
the outside at the LED.  The required means of egress from the building’s LED will be 
fully met (independent of the stair enclosure) by a system employing doors directly from 
the corridor to the outside.  Additionally, a "convenience" door will be installed in the 
corridor/stair enclosure wall on the LED for normal day-to-day use.  
Question No. 1: With respect to Case 1, is it the intent to prohibit the means of egress 
from the LED that involves passing through the exit stair enclosure on the basis that 
7.1.3.2.1(d) limits openings to those "necessary for access to the enclosure" (and, thus, 
require that the means of egress for the LED be redesigned so as not to use the exit stair 
because it wasn’t necessary to design the egress system to pass through the stair 
enclosure)?
Answer:  No.
Question No. 2: With respect to Case 2, is it the intent to prohibit the "convenience" door 
to/from the exit stair enclosure at the LED on the basis that 7.1.3.2.1(d) limits openings to 
those "necessary for access to the enclosure"?  
Answer:  No.
Issue Edition:  1997
Reference:  5-1.3.2.1(d)
Issue Date:  August 2, 1999
Effective Date:  August 22, 1999



Formal Interpretation  
NFPA 101®

Life Safety Code®

2000 Edition

Reference:  Section 11.7; 3.3.54 Emergency Access Opening; 3.3.197.12 Structure, 
Windowless

F.I. No.: 101-97-6
Question No.: Is it the intent to permit a window, panel, or similar opening that cannot 
be opened by building occupants from the interior but can be opened from the exterior 
with normal fire department equipment to be considered an "emergency access opening" 
for purposes of applying the definition of a "windowless structure"?
Answer:  No.
Issue Edition:  1997
Reference:  32-7.2 Access Openings and Windowless Structure  
Issue Date:  July 12, 2000
Effective Date:  Aug 1, 2000
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Reference:  18.3.6.3.5, 19.3.6.3.5, 18.3.7 and 19.3.7
F.I. No.:  101-97-5
Question No. 1:  (18.3.6.3.5 and 19.3.6.3.5)   Is it the intent of 18.3.6.3.5 and 19.3.6.3.5 
to prohibit the application of push-plates, hardware, or other attachments on corridor 
doors in health care occupancies?
Answer:  No.
Question No. 2:  (18.3.7 and 19.3.7)  Is it the intent of 18.3.7 and 19.3.7 to prohibit the 
application of push-plates, hardware, or other attachments on smoke barrier doors in 
health care occupancies?  
Answer:  No.
Issue Edition:  1997
Reference:  12-3.6.3.4, 13-3.6.3.4, 12-3.7 and 13-3.7
Issue Date:  August 17, 1999
Effective Date:  September 7, 1999






